Hur påverkar din aktivering hunden?

18.09.2021

Om du har gått kurs eller läst om hur det är att vara hundägare har du säkert hört om aktivering. Du vet säkert att aktivering handlar om att ge hunden saker att göra. Du vet säkert också att det finns många olika sätt att aktivera.

Men har all aktivering samma effekt?

Nej, det har den inte!

Dels kan vi dela upp aktivering i fysisk och mental aktivering. Självklart överlappar de varandra i princip hela tiden, så uppdelningen får tas med en nypa salt - men att tänka på den här uppdelningen kan hjälpa oss när vi planerar hundens aktivering i vardagen.

Ett noseworksök, till exempel, är mer mental aktivering än fysisk aktivering, men en joggingrunda är mer fysisk aktivering än mental. Olika hundar har olika behov av och möjlighet till mental vs fysisk aktivering. De flesta hundar trivs bäst med en kombination. Att tänka att man för alltid bara ger mental aktivering men aldrig en ordentlig promenad, det funkar inte för många hundar. På samma sätt finns det hundar som kan motionera hur mycket som helst och bara blir ordentligt trötta när de fått använda huvudet också.

Men har vi till exempel en hund som har blivit skadad och genomgår rehab behöver vi erbjuda mer mental aktivering för att trötta ut den när vi inte får släppa den lös eller gå långa promenader för hundens egen säkerhet. Det är i såna situationer det är extra bra att ha den här "uppdelningen" i bakhuvudet.

Vi kan också dela upp aktivering i kategorierna "drar igång" och "lugnar ner" hunden. Även här överlappar de, och hundar reagerar olika på olika aktiviteter, men vi kan göra en generell uppdelning.

Att kasta boll, till exempel, är generellt en aktivitet som drar igång hunden. Hunden kan ha otroligt roligt, men det som händer i kroppen när jaktinstinkten går igång då hunden ser bollen flyga genom luften, är ett stresspåslag. Stress kan förekomma i kroppen även när vi gör något vi tycker om - och det innebär att vi behöver vila även ifrån dessa aktiviteter. Kastar du boll för ofta och för länge med en bolltokig hund kan du få en hund som är mer stressad överlag. Då behöver du dra ner på den aktiviteten och hitta på något som istället lugnar ner.

Alla former av nosaktivering är exempel på aktivering som, generellt, är mer lugnande för hunden. Självklart kan de gå upp i varv och bli taggade inför ett sök eller spår, men aktiviteten i sig är inte uppstressande på samma sätt som t.ex bollkastning (för en bolltokig hund). Nosaktivering är något som hjälper hundar att komma ner i varv. Att göra ett godissök innan du går in för att delta på en kurs kan till exempel göra skillnad i hur lätt hunden kommer till ro på den nya, konstiga platsen. En lugn strosande promenad där hunden får sniffa så mycket den vill kan också göra en hel del för att stressa ner.

Dessa uppdelningar gör jag bara för att det ska bli lättare för oss människor att tänka kring och planera vår aktivering. Som sagt får man ta dem med en nypa salt, och alltid först och främst titta på sin egen hund och hur den reagerar.

Vissa hundar släpper stress snabbt och kan reglera sina känslor väl utan hjälp. Andra hundar (särskilt valpar och unghundar) kan behöva hjälp.

Du kanske till exempel plötsligt möter en annan hundägare i ett trångt utrymme mellan hyllorna i en djurbutik. De kommer runt hörnet på en halv sekund och era hundar börjar skälla - det var ju en främling som kom för nära! Vilken konstig typ som bara dyker upp sådär! Bäst vi ber dem gå sin väg!

Du går ut ur djurbutiken och ser direkt hur din hunds ragg sänks, den skakar sig och kroppen blir avslappnad igen. Då har din hund släppt stressen snabbt. Går du däremot ut och din hund fortfarande ser lite spänd ut, raggen går inte riktigt ner, hunden är extra tittig på allt runtomkring och vill inte fokusera på dig som den brukar, ja, då tog din hund lite längre på sig att släppa stressen i den situationen.

Det är därför det är viktigt att du lär dig att se din hunds signaler för stress, och att du, när du planerar att gå in i en situation som kan vara påfrestande för hunden, tänker på vad ni gjort innan. Har ni precis varit med om ett läskigt hundmöte kanske det inte är läge att gå in i djurbutiken om du har en hund som ibland kan bli rädd för andra hundar? Har ni däremot precis gjort ett mysigt godissök på ett träd har ni bättre förutsättningar för en trevlig shoppingrunda.

Här är några saker att fundera på kring de olika aktiviteter du hittar på med din hund:

  • Hur är hundens sinnesstämning innan?
  • Hur är hundens sinnesstämning när aktiviteten pågår?
  • Hur är hundens sinnesstämning direkt efter?
  • Hur är hundens sinnesstämning när vi kommer hem?

En koppelpromenad kan vara lugn och stillsam med mycket nosande, eller full av drag i kopplet. Hunden kan dra i kopplet när inget annat händer och ändå ha full kontakt med dig när du engagerar med den. Den kan gå lugnt och nosa men inte bry sig om dig alls utan vara helt inne i dofterna och sin egen värld.

Notera hur din hund normalt beter sig och hur olika aktiviteter påverkar den, så kan du börja lista ut vilka aktiviteter som drar igång och vilka som lugnar ner din hund. Sedan kan du hitta en balans i vardagen mellan dessa aktiviteter som gör att du ger din hund massor av både skoj och avkoppling.

Med balans i allt blir både ditt och hundens liv mycket trevligare!


Vill du utveckla din aktiverings-bank för att få mer variation och icke-stressande aktiviteter i vardagen? Kolla in de här kurserna!