Ta med hunden till jobbet - Vad behöver du tänka på?

12.09.2021

Nu börjar många återvända till arbetsplatsen istället för att jobba hemifrån. Planerar du att ha med hunden till jobbet? Har du precis börjat med det? Eller har du redan haft med hunden till jobbet ett tag? Oavsett om sällskap av din bästa vän på arbetsplatsen är något du ser i din fram- eller nutid så är dessa tips för dig.

Möjlighet att vila

Har du med hunden till jobbet har du förmodligen inga problem med att låta hunden vila fysiskt. Risken är i de flesta fall större att hunden inte får vila tillräckligt mentalt.

En hund som inte får nog med återhämtning blir överstimulerad. En överstimulerad hund kommer visa symptom på stress. Det kan exempelvis vara att ha svårt att komma till ro, svårt att koncentrera sig, magproblem, att den gnyr/skäller, etc. I längden kan detta leda till större problem.

Att ge hunden möjlighet att vila på jobbet innebär att hunden inte alltid är igång. Att låta hunden välja själv när den vill ta en tupplur eller tugga på ett ben är jättebra, men vissa hundar behöver ändå hjälp att komma ner i varv.

Stress kan vara både "positiv" och "negativ". Det betyder att hunden kan uppleva stress i kroppen även när den är glad och uppspelt. Det är inte farligt. Såklart får din hund bli sådär helt tokglad. Stress blir skadligt först när vi inte får tillräckligt med återhämtning från den.

Vi hittar på ett exempel för tydlighetens skull:

Säg att du har en hund som har en bädd vid dig på kontoret. Det är ofta någon som går förbi mot toaletten, kaffemaskinen eller fikarummet. Alla stannar och klappar vigoröst om hunden och pratar med glad, pipig röst. Hundens svans går igång, hela kroppen viftar och den pussar alla i ansiktet. "Vilken glad, social hund jag har", tänker du. Men hunden får inte chans att helt koppla av under dagen. Den blir uppspelt till max flera gånger i timmen då folk lockar, klappar och "drar igång" den även om den ligger i sin bädd och vilar. Denna uppspelthet är, fysiologiskt, en form av stress - och alla typer av stress måste balanseras med tillräckligt mycket återhämtning för att vi ska må bra i längden.

Så hur ger vi hunden möjlighet att vila?

En bra start är att ge hunden en bädd (eller liknande alternativ) på jobbet, på en lugn plats. Låt dina kollegor veta att när hunden ligger där ska den inte störas. Man får inte locka på hunden när den är i bädden och man får inte gå fram och klappa. Det får man kanske istället göra när du och hunden har rast.

Att erbjuda hunden en lugn plats och ge den ett tuggben eller en Kong i bädden ger den möjlighet att komma ner i varv och slappna av när det behövs. För unga, pigga eller rastlösa hundar är detta en superbra rutin att ha när du kommer till jobbet på morgonen. Då börjar hunden associera din arbetsplats med en avslappnad känsla.

Med hjälp av något som många kallar filtträning eller mattaträning kan vi lära hunden vad det betyder att gå och lägga sig i bädden och ta det lugnt på kommando.

Möjlighet att vara ifred

Vi nämnde ovan att vi vill ge hunden valet om den vill vila eller vara uppe och göra något (men att vissa hundar ändå behöver hjälp att slappna av).

Hundar har olika nivåer av integritet, men även vanligtvis tålmodiga hundar förtjänar respekt och valmöjligheter.

Låt dina kollegor/kunder veta att det är hunden som får initiera kontakt och att om hunden går iväg så följer man inte efter och fortsätter hålla på. Undantaget kanske kan vara på fikarasten - då kanske kollegorna faktiskt får locka på hunden och bjuda in till klapp och möjligtvis lite lek om hunden är på humör.

En hund som känner att den har valmöjlighet blir tryggare, och får på så sätt större chans till att kunna slappna av. Den behöver inte hela tiden undra om någon ska komma och börja hålla på med den - den vet att i t.ex bädden får den vara ifred, och vill den ha kontakt med någon är det hunden som får gå upp och säga "hej du, kan jag få lite härligt nack-kli?"

Aktivering

Har vi hunden med oss hela dagen och vi själva är trötta efter jobbet kan det vara lätt att glömma att hunden, precis som vi, förtjänar att ha något att göra förutom att hänga på kontoret eller i fikarummet.

Är hunden rastlös på jobbet (eller om den exploderar med massor av energi så snart ni ska hem) kan det också vara så att det är aktivering som behövs. Har hunden inte fått utlopp för sin energi är det svårt att komma till ro. Detta gäller både fysisk och mental energiHunden behöver få ordentliga promenader, och den behöver få använda huvudet.

Mycket aktivering är superlätt att göra i vardagen! (Ja, även på morgonen när man känner sig som en zombie!)

Kan du promenera till jobbet, eller hem? Kanske gå av en station tidigare, eller parkera bilen lite längre bort? Ja, då har du en extra promenad där! Under den promenaden kan du peta in exempelvis:

  • Gömma godis mellan barken i ett träd
  • Kasta ut hundens frukost på en gräsmatta och låta den leta
  • Hoppa upp på stenar, stockar och parkbänkar (Är det busenkelt? Gör sitt, ligg, vacker tass och snurra där uppe också!)
  • Ha ett 4-5 meters koppel så hunden får chans att springa och nosa ordentligt
  • Kasta en leksak in i buskage som hunden får leta efter (en annan anledning att det långa kopplet är bra)

Kan du inte ta en promenad till/från jobbet? Kom lite tidigare och gör några godissök inne på jobbet, eller precis utanför (eller hemma innan ni åker, förstås).

Har ni stolar i fikarummet? Träna på bakdelsvändning (om du har en stor hund), på att hoppa upp på stolen samt krypa under den. Har du en liten hund kan du lägga stolen ner och träna en miniversion av cavaletti med stolsbenen som ligger på golvet. Det är bara fantasin (och säkerheten... och kanske chefen) som sätter gränser!

Det här är bara några exempel. Är du mer ambitiös - eller har en hund med riktigt stora mängder energi - så kan du till och med köra några noseworksök (det tar inte alls lång tid; det är det som är så fantastiskt med nosework) och repetera vardagslydnad som sitt kvar, gå fot, hela registret av partytrick, vänta på varsågod, osv.

Vill du utöka din bank av aktiviteter? Eller få inspiration till hur du gör det du gör nu roligare och mer uttröttande? Kolla in dessa kurser:

Du kan också ge hunden något att göra på själva jobbet genom att erbjuda tuggben eller en aktiveringsleksak. Det finns många varianter på leksaker där du kan peta in godis, eller blötmat/färskfoder/mjukost och frysa så att det blir som en smarrig glass hunden får slicka i sig. Ger du den fryst tar det ofta ett bra tag att bli klar!

Lycka till!