Nosework

Här kan du läsa mer om vad nosework innebär
och vad vi gör på noseworkkurser hos Vibrant Dogs.


Nosework är en fantastisk aktivering för alla hundar. Du kan träna var som helst - hemma, utomhus, inomhus - och anpassa helt och hållet efter dig själv och din hund.

Du kan stoppa all utrustning du behöver i fickan och träna i förbifarten på promenaden, eller så kan du planera, köpa alla möjliga sorters prylar, och tävla ambitiöst. Ja, nosework passar för de allra flesta!


Varför är nosework så bra?

Tja, här är några anledningar:

  • Aktiverar utan att stressa upp - kan hjälpa stressade & pigga hundar, unghundar, inför ensamhetsträning, för koppelgång, för att vara lugn på kontoret/på caféet/på middag osv.
  • Ökar självförtroendet - perfekt för osäkra eller unga hundar
  • Går att göra var som helst, när som helst
  • Inte tidskrävande (5 minuter till nästa buss? Gör ett nosework-sök!)
  • Billigt
  • Kräver inte mycket utrustning (... men det finns mycket för dig som är pryltokig)
  • Går att anpassa efter alla hundar oavsett ras och ålder
  • Kräver inte mycket fysisk ansträngning - passande aktivering under rehab / för hundar som måste ta det lugnt
  • Det går snabbt att komma igång med ordentliga sök
  • Du blir bättre på att läsa din hund

Vad går det ut på?

Nosework går ut på att hunden ska hitta en liten doftkälla i ett rum, ett område utomhus, i en av flera behållare, eller på ett fordon. 

Nosework som begrepp myntades i mitten på 2000-talet, och utvecklades från början för att aktivera hundar i shelters i USA. Man tog inspiration från arbetet som drog- och bombsökhundar gör - men använde förstås andra dofter. Noseworkträningen gav så många positiva effekter bland hundarna att det spred sig och blev en tränings- och tävlingsform som har blivit populär världen över.

Vissa tränar nosework för att ha en rolig vardagsaktivering, för att hantera en hund med mycket energi, för att hjälpa en stressad hund, och andra vill tävla. Det är helt upp till var och en vad man har för mål. Något av det bästa med nosework är att det är så ofantligt anpassningsbart.

Man kan säga att nosework är "godissök 2.0".

Hunden behöver använda huvudet mer när den letar efter en specifik doft (istället för "godis i allmänhet") och eftersom vi bara behöver droppa en eller två droppar av hydrolatet på en möbeltass eller tops som vi stoppar i en behållare kan vi vara riktigt kreativa med var vi gömmer doften. 

Det är tre dofter vi använder. Doften kommer i form av en vätska som kallas hydrolat. Vi börjar med doften eukalyptus, och sen lägger vi till lagerblad och lavendel när/om vi stiger i klasserna. Tränar du bara för aktiveringens skull behöver du inte lägga till någon doft utöver eukalyptus om du inte vill.

Vi börjar enkelt, och med tiden kan vi göra klurigare och klurigare gömmor. Till slut kan vi till och med göra gömmor som är riktigt höga eller omöjliga att komma hela vägen fram till.


Noseworkkurs hos Vibrant Dogs

På Vibrant Dogs hittar du grundkurser, fortsättningskurser, träningstillfällen och privatlektioner i nosework.

grundkursen går vi igenom doftinlärning, inomhussök, utomhussök, behållarsök, att läsa sin hund, och några övningar för kroppskontroll och självförtroende. På bara fyra veckor går vi från att lära in doften till att göra riktiga sök. Det är fantastiskt att se hundarnas utveckling och de flesta ägare får mersmak!

Grundkursen inkluderar doft, så du behöver inte köpa något extra själv för att komma igång med träningen hemma.

När du gått grundkursen (eller tränat hemma så pass att din hund kan söka efter doften eukalyptus) är du välkommen på fortsättningskursen. Den här kursen är otroligt rolig! Nu får du lära dig olika sätt att utveckla dina sök. Vi gör kreativa och utmanande övningar där hunden får tänka till ordentligt, jobbar ännu mer med oss själva som förare, och vi börjar med några klass 2-sök.

Noseworkkurser på Vibrant Dogs passar både dig som vill träna nosework som aktivering och dig som vill tävla. Jag anpassar mina förväntningar på dig som deltagare efter dina mål.